Categories
Магазин Филм, Музика и Уметност

Неверојатни придобивки од слушањето класична музика!

Честопати ако кажаме дека ни се допаѓа класичната музика можеме да се судриме со чудни погледи од спротивната страна. Но дали знаевте дека слушањето класична музика огромни придовки? Некои од нив ќе ве остават со подзината уста.

Еве само неколку од нив:

  • Го намалува крвниот притисок
  • Ја подобрува меморијата
  • Намалува болка (всушност голем број на научни студии покажале дека луѓето кои слушаат класична музика во просек имаат потреба од помалку медикаменти).
  • Помага против депресивно и меланхолично расположение.
  • Го намалува нивото на стрес и има влијание врз лачењето на допаминот кој пак е хормон кој го активира центарот за чувство на задоволство и среќа во мозокот.
  • Слушањето класична музика само 45 минути пред спиење значително го подобрува квалитетот на спиењето.
  • Ја подобрува креативноста а уште поинтересен податок е дека учениците кои ги слушале предавањата додека во позадина тивко одела класична музика постигнале подобри резултати на тестирањата.

Знаете ли Вие уште некој интересен факт? Споделете со нас. 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *