Categories
Куриозитети Магазин

Најчудните празници во светот, денот на пенисот во Јапонија

Фото:Chris McGrath/Getty Images

Во светот се празнуваат разноразни празници , се оддава почит на различни светци, се одбележуваат повеќе историски настани, но еден од најинтересните празници е дефинитивно денот на пенисот. Каде се празнува? Во Јапонија. Да, да , добро прочитавте. Јапонија, земјата во која луѓето се познати по својата учтивост и скромност. Секоја година, во април, илјадници луѓе се собираат во Кавасаки (Kawasaki), за да го прослават денот на пенисот.

Фото:Chris McGrath/Getty Images

Се верува дека овој празник влече корени од 17тиот век, кога сексуалните работнички се молеле за заштита од сексуално преносливи болести во храмот Кавасаки Канамара (Kawasaki’s Kanamara shrine) .

Денеска, наводно се одбележува , за да се покрене свеста за безбеден секс и да се соберат средства за кампањата за борба против ХИВ вирусот.

А исто така, дел му даваат и религиозен карактер, напоменувајќи дека на овој ден се кажуваат молитви за плодност.

Фото:Chris McGrath/Getty Images

Откако дознавме дека во Јапонија постои ден кога наголемо му се оддава почит на пенисот, не можеме да престанеме да се прашуваме, а сигурно и вие, дали некаде во светот , постои празник кој го величи женскиот полов орган?

Во прилог фотографии од атмосферата на овој ден.

Фото:Chris McGrath/Getty Images
Фото:Chris McGrath/Getty Images
Фото:Chris McGrath/Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *