Categories
Интервјуа Магазин Филм, Музика и Уметност

„Целта на мојата уметност е отелотворување на боите на мојата душа.“- Кристина Зимбакова

Од клубот на Инспиратиффците денеска ја издвојуваме Кристина Зимбакова. Кристина ја запознавме на една опуштена дружба со планинарите од струмичкото планинарско друштво. Низ краток разговор дознаваме дека се занимава со уметност, а за специфичноста на нејзината уметност, ќе разговараме токму денеска.

Categories
Магазин

Меѓународен ден на мајчиниот јазик-Зборувај слободно, зборувај гордо!

Секоја година,  на 21 февруари се одбележува  Меѓународниот ден на мајчиниот јазик. Денес главниот акцент е на промовирање на јазичната и културната разновидност и мултијазичноста низ целиот свет. Јазикот не е само средство за комуникација, исто така претставува огромно културно и интелектуално наследство.

Генезата на денот датира од 21 февруари 1952 година, кога пакистанските сили пукале врз луѓето кои говорат нa бенгалски јазик во Бангладеш, во периодот кога Пакистан бил поделен на два дела источен и западен. а Урду јазикот бил прогласен за национален јазик и на двата дела, иако поголем број од населението го зборувало бенгалскиот.

Подоцна во 1998 година, двајца бангладешанци кои живееле во Канада, Рафикул Ислам и Абдус Салам му пишале на Кофи Анан тогаш секретар на Обединетите Нации.

Тие побарале од ОН да преземат чекори за спасување на загрозените јазици во светот прогласувајќи Меѓународен ден на мајчиниот јазик на 21-ви февруари. Предлогот бил прифатен од УНЕСКО во 1999 година.

Обединетите Нации го спомнуваат фактот дека губиме јазик на секои две недели и најмалку 43% од околу 6000 јазици кои се зборуваат во светот се во опасност.

Categories
Магазин

Ентузијастите го одржаа и 17-тиот по ред меморијален планинарски марш ,,Борис Трајковски“

Викендов се одржа и седумнаесеттиот по ред традиционален меморијален планинарски марш Борис Трајковски, организиран од планинарскиот клуб Ентузијасти од Струмица.

Categories
Интервјуа Кариера Магазин

Спој на претприемништвото и науката, успешна приказна на Љупче Димитров

Денешен соговорник ни е младиот и успешен Љупче Димитров. Љупче потекнува од Струмичкиот регион, а своето образование го продолжува во Република Бугарија, каде се надоградува и бележи многу успеси уште на самиот почеток на својата кариера.

Categories
Животен стил Магазин

Место антидепресиви, качувајте се на планини😊Еве кои се медицинските придобивки кои ги уживаат планинарите 😊

Планината поседува неверојатна моќ за препородување на секој нејзин намерник. Чистиот воздух и преубавите глетки се потребната енергетска доза да се извојуваат новите урбани битки.

Научно и медицински е докажано дека планинарењeто има многу бенефиции по нашето физичко а и ментално здравје.

Фото: @jordanpulmano
Categories
Инспирација и Мотивација Магазин

Како да станеме подобри слушатели и соговорници?

Дали само кимаме со глава или навистина ги слушаме соговорниците?

Добрите вештини за слушање ни помагаат да изградиме цврсти и трајни врски со луѓето. Вистинското слушање сепак подразбира нешто повеќе од само регистрирање на зборовите, тоа би требало да биде обид за разбирање на пораката, на ситуацијата и на она што другите луѓе се обидуваат да ни кажат.

Фото: Christina @ wocintechchat.com
Categories
Магазин Разговори за мода и убавина

Како да откриеме колку навистина се природни козметичките производи кои ни се продаваат како такви?

Се повеќе припадниците и женската и машката популација обрнуваат внимание на надворешниот изглед а поготово на негата на кожата. Scincare-от стана многу моќна гранка, а се повеќе на цена добиваат производите од природни состојки, кои имаат многу малку или воопшто немаат хемија во нив.

Categories
Кариера Магазин

Колку сме подготвени за работа во тим?

Една од најбараните вештини која ја гледаме во огласите за работа денеска е токму способоноста за работа во тим. Што всушност тоа значи?  Динамика која треба да доведе луѓето кои работат заедно да постигнат одреден резултат на работното место.

Во секоја работна средина има различни карактери, поголемиот дел од нив доаѓаат од различни компании каде порано работеле и поседуваат некоја работна култура која ја негувале. Да се постигне хармонија и да има поволна клима за работа е од круцијална важност.

Categories
Животен стил Магазин

13 причини зошто да посетите спа центар уште овој викенд♨🧖‍♀️💆‍♀️

Најмили наши, викендот само што не ни затропал на врата 😊Секаде читаме дека успешните луѓе максимално ги искористуваат овие два дена за да ги наполнат батериите и да се опуштат ”до даска” на кој начин всушност би биле и попродуктивни во текот на целата недела. Секој се релаксира на свој начин, а ние денеска ви предлагаме еден многу, многу, ама ептен најмногу уживачки начин- посетете спа центар. ♨ Дали ќе биде во вашиот град или на неколку часа оддалеченост, воопшто не е важно. Најважно е да уживате.

Фото: @crystalweed_official
Categories
Интервјуа Кариера Магазин

Со љубов за најмалите и најмилите-едукативни играчки Go Kiddoo!

Секое дете во себе носи огромен потенцијал, наша задача е да создадеме околина во која тој ќе се развива и ќе го достигне својот максимум. Развојот на децата во голема мера зависи од интеракцијата на природата односно генетиката и грижата која им е пружена, стимулацијата, опкружувањето и учењето. На оваа тема разговараме со Александра Младеновска, храбра и борбена мајка, чија инспиративна приказна ќе не наоружи со многу оптимизам и надеж. Токму Александра стои позади линијата на рачно изработени едукативни играчки за детскиот развој, индивудуално прилагодени за потребите на секое детеGo Kiddoo.