Categories
Кариера Магазин

Колку сме подготвени за работа во тим?

Една од најбараните вештини која ја гледаме во огласите за работа денеска е токму способоноста за работа во тим. Што всушност тоа значи?  Динамика која треба да доведе луѓето кои работат заедно да постигнат одреден резултат на работното место.

Во секоја работна средина има различни карактери, поголемиот дел од нив доаѓаат од различни компании каде порано работеле и поседуваат некоја работна култура која ја негувале. Да се постигне хармонија и да има поволна клима за работа е од круцијална важност.

Categories
Интервјуа Магазин

Мајчинството-поттик за креативно исполнување и скок во претприемачките води-Интервју со Лорета Ефтимова Илиќ

Драги наши,

Денеска ви ја претставуваме Лорета Ефтимова Илиќ, економист по професија, која моментално работи како комерцијалист, но мајчинството и беше поттик полека да заплови во водите на претприемаштвото. Имено, од пред неполни две години, таа добар дел од своето време посветува на изработка на декорации за семејни прослави и бизнис настани.

Categories
Интервјуа Магазин

,,Илјадници свеќи можат да бидат запалени само од една свеќа, а животот на таа свеќа нема да биде скратен.”-Интервју со Фросина Андонова,Феникс Лајт

”Во услови кога светот се врти наопаку, во моменти кога треба да останеме дома, дозволете си вашите моменти да бидат разубавени со пријатните ароми и уникатниот изглед на рачно изработените свеќи, збогатени со природни ароми и бои. ”

Вака, Fenix Lights, ја најавија својата прва колекција на рачно изработени декоративни свеќи.

Личноста која стои зад оваа идеја е неверојатно креативната професорка по англиски јазик Фросина Андонова, која својата креативност ја канализира и кон оваа работа исто така.

Categories
Инспирација и Мотивација Магазин

Моќта на ”to do” листата!

Често пати се жалиме дека немаме време да ги завршиме и најосновните работни обврски а камоли пак да ни остане време за себе , за нашето хоби или квалитно време поминато со семејството или пријателите. Дали е тоа навистина така, или пак, само не сме доволно организирани? Повеќето луѓе кога си го поставуваат ова прашање и искрено ќе го одговорат, многу често сфаќаат дека всушност , проблемот лежи во недоволната организираност. Овде може да помогне ”to do” листата, односно список на сите работи што треба да се завршат. Доколку стекнеме навика на хартија или во телефонот да ги бележиme сите работи кои чекаат да бидат завршени и нашата потсвест ќе биде порастеретена.

Categories
Кариера Магазин

Како до ефективен онлајн состанок?

Голем број од работните состаноци поради ситуацијата со пандемијата се префрлија на некоја од онлајн платформите Zoom, Microsoft Teams , Skype или некоја слична. Додека работите полесно се одвиваат кога учесниците се лице в лице, тоа не е невозможно ниту со онлајн состаноците, сепак потребно е претходно да се направат некои подготовки а и да се следат некои правила во текот на состанокот.