Categories
Животен стил Инспирација и Мотивација Колумни Магазин

Збор , два, за новогодишните резолуции

Новогодишните резолуции ги носиме со цел да стекнеме некоја подобра навика, подобро да се однесуваме, да смениме некоја наша лоша карактеристика, да постигнеме одредена лична односно професионална цел или генерално да го подобриме нашиот живот во текот на новата година. Додуша, залетот нè држи повеќе на почетокот отколку во текот на годината, но важно е дека сè трудиме 😁😊

Categories
Животен стил Колумни Магазин

Да се слуша сопствениот глас или џагорот на општеството?Интересна случка од животот на Меган Маркел

Војводката од Сасекс често го окупира вниманието на јавноста поради низа причини. Нејзината убавина, филмската кариера, осамостојувањето од англиското кралско семејство, желбата за пишување колумни преку кои јавно ги искажува своите статови иако на членовите од кралското семејство не им е дозволено тоа , но и низа други. Последно за кое се зборува е нејзиното раскажување за спонтаниот абортус кој го имала пред неколку месеци.

Многумина ѝ се восхитуваат а има уште еден мал милион кои ја критикуваат. Не е ни чудно. Јавните личности многу често се идолизираат до бескрај или пак обратно, се оцрнуваат до бесвест. Факт е дека нема ништо црно бело, и не постои личност која е исклучително лоша ниту пак личност која е без ниедна мана. Но во сечија животна приказна, може да најдеме нешто што ќе поттикне позитивна промена кај нас.

Фото: Pinterest

Categories
Животен стил Инспирација и Мотивација Магазин

Зошто е важно да си одвоиме време за себе?

Зошто е важно времето посветено на себе?

Има една многу убава изрека ”You can’t pour out of an empty glass” или ,,Од празна чаша не се сипе”. Ја сфаќаме метафората нели ? Ако не се грижиме за нашата благосостојба , тогаш како ќе бидеме во можност да им помогнеме и да им се најдеме и на нашите најблиски?Од суштинска важност за секоја личност е да си посвети време во денот резервирано за правење на нешто што и причинува задоволство.

Categories
Колумни Магазин Филм, Музика и Уметност

Неколку лекции од Емили во Париз!

Многумина се оние кои сите епизоди од оваа Нетфликс серија ги изгледаа во еден здив, задржува внимание и е лесна за следење. Емили е преубава Американка која оди на работна задача во Париз,не го познава јазикот и на почетокот доживува многу непријатности. Зависничка од работа во компанија каде сите ”работат за да живеат” а не ”живеат за да работат” , во сосема друга средина и култура во првите епизоди наликува на Алиса во земјата на чудата.

Categories
Инспирација и Мотивација Магазин

Моќта на ”to do” листата!

Често пати се жалиме дека немаме време да ги завршиме и најосновните работни обврски а камоли пак да ни остане време за себе , за нашето хоби или квалитно време поминато со семејството или пријателите. Дали е тоа навистина така, или пак, само не сме доволно организирани? Повеќето луѓе кога си го поставуваат ова прашање и искрено ќе го одговорат, многу често сфаќаат дека всушност , проблемот лежи во недоволната организираност. Овде може да помогне ”to do” листата, односно список на сите работи што треба да се завршат. Доколку стекнеме навика на хартија или во телефонот да ги бележиme сите работи кои чекаат да бидат завршени и нашата потсвест ќе биде порастеретена.