Categories
Интервјуа Магазин Филм, Музика и Уметност

Интервју со младата пијанистка Јулијана Јанев

Млада и успешна, девојка која што од мали нозе напорно работи и цврсто чекори кон остварувањето на нејзиниот сон, денеска на Магазин Инспиратифф ни гостува надарената пијанистка Јулијана Јанев. Ќе ни раскаже за нејзините почетоци, чувството пред секој настап, нејзината најголема поддршка…

Јулијана зад себе има многу освоени први места и силни аплаузи како признание за нејзиниот труд и нејзиниот квалитет.

Фото: Приватна архива на родителите на Јулијана

Categories
Магазин Филм, Музика и Уметност

Неверојатни придобивки од слушањето класична музика!

Честопати ако кажаме дека ни се допаѓа класичната музика можеме да се судриме со чудни погледи од спротивната страна. Но дали знаевте дека слушањето класична музика огромни придовки? Некои од нив ќе ве остават со подзината уста.

Еве само неколку од нив:

  • Го намалува крвниот притисок
  • Ја подобрува меморијата
  • Намалува болка (всушност голем број на научни студии покажале дека луѓето кои слушаат класична музика во просек имаат потреба од помалку медикаменти).
  • Помага против депресивно и меланхолично расположение.
  • Го намалува нивото на стрес и има влијание врз лачењето на допаминот кој пак е хормон кој го активира центарот за чувство на задоволство и среќа во мозокот.
  • Слушањето класична музика само 45 минути пред спиење значително го подобрува квалитетот на спиењето.
  • Ја подобрува креативноста а уште поинтересен податок е дека учениците кои ги слушале предавањата додека во позадина тивко одела класична музика постигнале подобри резултати на тестирањата.

Знаете ли Вие уште некој интересен факт? Споделете со нас. 😊