Categories
Инспирација и Мотивација Магазин

Како да станеме подобри слушатели и соговорници?

Дали само кимаме со глава или навистина ги слушаме соговорниците?

Добрите вештини за слушање ни помагаат да изградиме цврсти и трајни врски со луѓето. Вистинското слушање сепак подразбира нешто повеќе од само регистрирање на зборовите, тоа би требало да биде обид за разбирање на пораката, на ситуацијата и на она што другите луѓе се обидуваат да ни кажат.

Фото: Christina @ wocintechchat.com
Categories
Инспирација и Мотивација Магазин

Жени кои ја одбележале историјата

Можеби една од најинспиративните животни приказни на жените кои оставиле белег во историјата е онаа на Марија Склодовска Кири. Марија Кири била првата жена што освоила Нобелова награда, по физика, а подоцна и по хемија, таа станала првата личност што добила Нобелова награда двапати. Нејзиниот труд довел до откривање на полониум и радиум.

Categories
Инспирација и Мотивација Магазин

Приказна од 2012та која сè уште ги грее срцата на луѓето ширум светот- хуманоста е највисокиот врв, повисок и од Монт Еверест

Сон и цел на речиси секој алпинист е да го искачи Монт Еверест, но да се остане пред се човек доследен на своите морални начела и принципи е најважната цел за Надав Бен-Јехуда, израелски алпинист.

Денеска се потсетуваме на лекцијата која овој алпинист му ја одржа на светот, дека хуманоста е највисокиот врв, повисок и од Монт Еверест.

Во 2012та година, Надав Бен-Јехуда, бил на само 300 метри од целта да го освои Монт Еверест, но ни секунда не се двоумел да ја занемари својата цел за да исполни една уште поблагородна, да спаси човечки живот.

Categories
Животен стил Инспирација и Мотивација Колумни Магазин

Збор , два, за новогодишните резолуции

Новогодишните резолуции ги носиме со цел да стекнеме некоја подобра навика, подобро да се однесуваме, да смениме некоја наша лоша карактеристика, да постигнеме одредена лична односно професионална цел или генерално да го подобриме нашиот живот во текот на новата година. Додуша, залетот нè држи повеќе на почетокот отколку во текот на годината, но важно е дека сè трудиме 😁😊

Categories
Животен стил Инспирација и Мотивација Магазин

Зошто е важно да си одвоиме време за себе?

Зошто е важно времето посветено на себе?

Има една многу убава изрека ”You can’t pour out of an empty glass” или ,,Од празна чаша не се сипе”. Ја сфаќаме метафората нели ? Ако не се грижиме за нашата благосостојба , тогаш како ќе бидеме во можност да им помогнеме и да им се најдеме и на нашите најблиски?Од суштинска важност за секоја личност е да си посвети време во денот резервирано за правење на нешто што и причинува задоволство.

Categories
Инспирација и Мотивација Магазин

Моќта на ”to do” листата!

Често пати се жалиме дека немаме време да ги завршиме и најосновните работни обврски а камоли пак да ни остане време за себе , за нашето хоби или квалитно време поминато со семејството или пријателите. Дали е тоа навистина така, или пак, само не сме доволно организирани? Повеќето луѓе кога си го поставуваат ова прашање и искрено ќе го одговорат, многу често сфаќаат дека всушност , проблемот лежи во недоволната организираност. Овде може да помогне ”to do” листата, односно список на сите работи што треба да се завршат. Доколку стекнеме навика на хартија или во телефонот да ги бележиme сите работи кои чекаат да бидат завршени и нашата потсвест ќе биде порастеретена.